De recente berichten uit Afghanistan over verdere onderdrukking van vrouwen zijn zeer verontrustend. Wat is er aan de hand? Wat kunnen wij doen om vrouwen te ondersteunen? Kom op woensdagavond 25 januari naar de LocHal voor een informatie- en discussiebijeenkomst hierover.

 

In juli 2021 trokken westerse troepen zich terug uit Afghanistan. Al snel trokken Talibanstrijders platteland en steden binnen en namen de overheidsdiensten over. De hoop dat voor vrouwen de veranderingen geen grote gevolgen zouden hebben, werd al snel de bodem in geslagen. Onderwijs en toegang tot openbare diensten werd vrouwen al snel verboden.  

 

In het Ronde Tafelhuis in Tilburg-Noord zijn twee Afghaanse verenigingen actief. Samen met hen, PAX en Bibliotheek Wagnerplein werd een actieprogramma voor vrouwen opgezet. In september 2022 kon in Kabul een eerste naaicoöperatie worden geopend. Een plaats waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten én voorzien in het eigen inkomen.

 

Op woensdagavond 25 januari wordt in de LocHal in Tilburg een grote bijeenkomst gehouden. Op het programma:

 

  • Gespreksleiders op de avond zijn Bachtiar Burhani, neurochirurg in het ETZ in Tilburg en Zahra Sultany, international Admissions officer aan de UVT in Tilburg.

 

  • Een lezing door Mevrouw Massouda Jalal, oud-minister voor Vrouwenzaken van Afghanistan. Zij vluchtte na de val van Kabul naar Nederland.

 

  • Froukje Santing, journaliste en schrijfster en Abdul Samay Hamed. Zij werken met PEN, een organisatie voor Afghaanse schrijvers in de diaspora.

 

  • In 2022 werd een minidocu gemaakt waarin drie Tilburgs Afghaanse moeders en hun dochters vertellen over hun band met Afghanistan.

 

  • Muzikaal een bijzondere bijdrage van Walid Hamraz, hij verzorgt Afghaanse zang en muziek.

 

  • Er is informatie over de voortgang van de naaicoöperatie in Kabul.

De avond begint om 19.30 uur, zaal open 19.00 uur.

Entree: vrij, maar een bijdrage voor onze projecten in Afghanistan is zeer gewenst.

Eventform

  • Alleen nodig als u met meerderen komt.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.