TaalTeams

TaalTeams & KeukenPraatjes

In onze TaalTeams vindt een uitwisseling plaats tussen de taalvrijwilligers die les geven over de Nederlandse taal en cultuur en hun deelnemers die de eigen cultuur en achtergrond meebrengen. De TaalTeams werken vaak individueel of in zeer kleine groepjes, waardoor men elkaar makkelijk leert kennen en de drempel om mee te doen heel laag blijft.

Oude en nieuwe (wijk)bewoners leggen op deze manier verbindingen met elkaar en hun omgeving, waardoor er nieuwe werelden opengaan. Het delen van elkaars leven, taal en cultuur zorgt voor een grotere deelname aan de gezamenlijke sociale omgeving en wederwijds begrip.

In de KeukenPraatjes gaan een aantal taalvrijwilligers aan de slag in onze Wereldkeuken met taal: op heel praktisch niveau wordt de Nederlandse taal aangeboden wanneer er gekookt wordt. Zo zien we dat twee belangrijke pijlers van het Ronde Tafelhuis mooi samenkomen.

“Het leren van de Nederlandse taal kan individueel en in gesprekken met anderen.

Kennis maken met het leven in wijk en stad geldt hierbij als uitgangspunt.”

Wilt u meer weten over een van onze projecten
of wilt u taalvrijwilliger worden of taalles volgen?

Meld u dan aan, bel 013-4553798 of loop gewoon binnen!

Taallessen

Woorden leren en schrijven

De taallessen worden door vrijwilligers gegeven. Dit doen de docenten op verschillende niveaus en bieden hiermee ook maatwerk. De lessen worden, bij voorkeur op kleine schaal, gegeven om mensen vooruit te helpen met de Nederlandse taal, of als extra ondersteuning bij professionele taalles. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Norbertijnen van parochie Heikant Quirijnstok.

WijkWijzers

Onderweg, zien, horen en voelen

Daarnaast begeleiden wij mensen die als WijkWijzer nieuwkomers in de wijk welkom te heten door hun wegwijs te maken in hun nieuwe woonomgeving. Het project WijkWijzer koppelt nieuwkomers aan bestaande inwoners uit Tilburg Noord die zijn of haar wijk goed kent.

Taaltafels

Spreken en vertellen

Iedere donderdagmiddag voeren we groepsgesprekken met statushouders en vluchtelingen, ook wel de TaalTafel genoemd. Het delen van persoonlijke ervaringen en gevoelens staat hier centraal. Deelnemers van de groepsgesprekken leren hierdoor al pratend beter Nederlands. Met de TaalTafel bieden we deelnemers de kans om een volwassen gesprek met elkaar aan te gaan.  Dit project wordt uitgevoerd door het Ronde Tafelhuis en de Bibliotheek Midden-Brabant.

Eventform

  • Alleen nodig als u met meerderen komt.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.