Initiatieven Tilburg tijdens de coronacrisis

Alzheimercafé 24 april

 

Het Alzheimercafé: De Coronacrisis en hoe daar mee om te gaan voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

 

Bekijk hieronder de video van het vorige alzheimercafé:

 

 

 

 

 

Boeken lenen via Afhaalbieb en Boeken Bezorgservice

 

Bibliotheek Midden-Brabant is gestart met een Afhaalbieb en een Boeken Bezorgservice. De bibliotheken zijn dicht om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Met de Afhaalbieb en de Boeken Bezorgservice kan de Bibliotheek toch zo veel mogelijk mensen aan boeken helpen. Deze twee nieuwe diensten zijn speciaal bedoeld voor mensen die liever van papier lezen. Abonnees konden al terecht in de online Bibliotheek. Daar zijn duizenden e-books te vinden. Voor leden en niet-leden is er ook de gratis Luisterbieb-app en de Thuisbieb-app. Kijk voor meer informatie op:

www.bibliotheekmb.nl/afhaalbieb

 

Belmaatjes voor mensen met dementie en hun mantelzorger.

 

Het zijn roerige tijden door het coronavirus. Om u te laten weten dat we u niet vergeten deze hartelijke bloemengroet. Omdat er geen bezoek komt en er minder activiteiten mogelijk zijn hebt u misschien behoefte aan contact.

 

Daarom zijn er belmaatjes binnen de Wever. Bel ons gerust,

Phil Mutsaers    06 – 518 800 72
Vera Snels         06 – 511 866 98
Heidi van Tuel   06 – 832 986 37

 

De Luisterlijn

 

Soms is het fijn om met iemand te kunnen praten. Om je verhaal kwijt te kunnen, samen de oplossing voor een probleem te bedenken of alleen maar even contact te hebben. Ze zijn er voor iedereen, jonger en ouder, vrouw en man.

 

De professioneel opgeleide vrijwilligers zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar op 013-5441544 of 0900-0767. Gratis chatten of mailen kan ook. Ga hiervoor naar de website.

 

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Om de bereikbaarheid van de telefoon en/of chat te garanderen, zijn nieuwe vrijwilligers in Tilburg altijd nodig. Heeft u interesse in vrijwilligerswerk dan kunt u ook bellen naar 013-5441544.

Dankraam Tilburg


In deze lastige tijden reiken veel Tilburgers elkaar de hand. We organiseren acties om verpleegkundigen of vakkenvullers te bedanken, we zetten beren op de vensterbank of maken muziek bij een verzorgingshuis. Op allerlei manieren steken we elkaar zo een welgemeend hart onder de riem.

 

Wij vragen alle inwoners deze acties te laten zien op deze website. Foto’s, filmpjes, een gedicht of bijzondere tekening: alle uitingen om uw dank uit te spreken of om elkaar moed in te spreken zijn welkom. Vanaf 18 april bouwen we zo met elkaar aan het Dankraam van Tilburg, een blijvende herinnering aan deze moeilijke periode.

 

De actie loopt tot minimaal 1 juni, daarna maken we van alle stukjes een groot virtueel glas-in-loodraam. Eind mei maken we hiervan een groot doek in het centrum van de stad. En net als bij de vorige epidemie ontvangen vertegenwoordigers van cruciale beroepen later dit jaar een speciaal paneeltje dat is gebaseerd op dat raam.

 

Kijk voor meer informatie op: https://dankraamtilburg.nl/

Telefonisch Spreekuur

 

Het VerWijs spreekuur kan vanwege alle RIVM richtlijnen momenteel niet plaatsvinden. Om wijkbewoners toch bij te kunnen staan met hun vragen en problemen, is ons spreekuur telefonisch bereikbaar. Iedere maandag en vrijdagkunt u van 09:00 tot 11:30 uur contact opnemen.

 

Heeft u hulp nodig? Heeft u vragen of problemen waar u ondersteuning bij kunt gebruiken? Bel dan naar: 0630545340.

Om te gedenken


Voor de mensen die gestorven zijn als gevolg van het corona-virus is in de kerk op het Goirke aan de Goirkestraat 68 een monument gemaakt om hen te gedenken. Helaas moeten er iedere dag nog steentjes bijgelegd worden. Drie keer in de week is er de mogelijkheid om stil te staan bij dit monument: zondag van 9.30 tot 11.00 uur en maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Overdag brandt de kaars van Peerke Donders voor hen. En in de avond en nacht brandt een groen licht op de toren van de kerk als teken van hoop, als geloof in leven sterker dan dood.

 

Adviespunt Contour de Twern

 

Het adviespunt is in deze hectische tijd het centrale meldpunt voor vragen van inwoners, vrijwilligers, professionals en andere organisaties. Het adviespunt is de afgelopen weken versterkt en ingericht op alle vragen die de coronacrisis kan oproepen.

 

Heb je hulp nodig, of heb je een vraag? Neem dan contact met ons AdviesPunt. ContourdeTwern staat te woord, stelt waar nodig gerust en zoekt naar oplossingen.

 

Het AdviesPunt is van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur te bereiken op telefoonnummer: 013-5498646, of mail naar adviespunt@contourdetwern.nl

 

Brievenactie Zorgcentrum de Heikant

 

Zorgcentrum de Heikant is volledig gesloten voor bezoekers. Dat betekent dat bewoners hun partners, familie en vrienden niet kunnen ontvangen. Ondanks de goede zorg die zij krijgen, zitten zij veel alleen. Daarom willen we de bewoners van het zorgcentrum een hart onder de riem steken.

 

Samen met Norbertijnenparochie Heikant-Quirijnstok starten we een brievenactie. U kunt een brief of boodschap schrijven aan bewoners van het Zorgcentrum en deze bij ons inleveren. Dan kunnen wij de brieven vervolgens verspreiden. Misschien wilt uw (klein)kind een tekening maken, of kent uw buurman een mooi gedicht. Door deze op te sturen kunnen we een klein lichtpuntje zijn in de vreemde tijden waarin deze mensen verkeren.  

 

Graag uw brief, boodschap of tekening in een envelop steken onder vermelding van: ‘Brievenactie Zorgcentrum de Heikant.’ U kunt de envelop opsturen of inleveren op de volgende locaties:

 

Ronde Tafelhuis

(Brievenbus Bibliotheek)

Wagnerplein 4

5011 LP Tilburg

 

Pastorie de Schans.

De Schans 122

5011 EN Tilburg

 

 

Een kaarsje bij Maria

 

Iedere dag is er in de meimaand een kerk open in de Peerke Dondersparochie om een kaarsje aan te steken bij Maria.

 

Maandag 10.00 – 12.00 uur : kerk Goirkestraat 68

 

Dinsdag 9.00 – 10.00 uur: Lucaskerk, Lage Witsiebaan 91

 

Woensdag 18.30 – 19.30 uur: Petrus Donderskerk, Enschotsestraat 124

 

Donderdag 10.00- 12.00 uur: kerk Goirkestraat 68

 

Vrijdag 11.00 – 12.00 uur: Montfortkerk, Corellistraat 231

 

Zaterdag 16.30 – 17.30 uur: Lucaskerk, Lage Witsiebaan 91

 

Zondag 9.30 – 11.00 uur: Dionysiuskerk, Goirkestraat 68

 

 

 

Aan de bezoekers wordt ook gevraagd om, in het kader van de sop- en zeepactie, schoonmaakartikelen, wasmiddelen of producten voor de persoonlijke hygiëne mee te brengen voor mensen die nauwelijks geld hebben om dit soort spullen te kopen.

 

 

 

 

Bibliotheek Midden-Brabant – Computerhulp op afstand

 

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een e-mail te sturen of te whatsappen met familie. Sommige mensen kunnen juist nu wel wat computerhulp gebruiken. Ook bijvoorbeeld bij het online bekijken van een video, iets (ver)kopen via Marktplaats of inloggen met jouw DigiD. Daarom beantwoordt onze specialist basisvaardigheden Tessa Persijn op maandag en woensdag tussen 9.00 en 11.00 uur telefonisch digitale vragen. Zij is bereikbaar via telefoonnummer: 013 464 8577. Tessa helpt graag ‘op afstand’ bij vragen over de computer, internet of websites van de overheid. Ook een mail sturen naar: tessapersijn@bibliotheekmb.nl is mogelijk.  

Online vieringen Mariakerk

 

De vieringen van Norbertijnenparochie Heikant-Quirijnstok worden vanuit de Mariakerk in Tilburg-Noord opgenomen. Zo kunt u vanuit thuis toch de vieringen bijwonen. De vieringen worden iedere zondag om 10:00 uur op de onderstaande link gepubliceerd:

 

 

https://www.norbertijnenparochiehq.nl/online-kerkdienst/