Voedsel voor de Geest

 

Voedsel voor de Geest is een nieuwe programmalijn waarin het delen van kennis en ervaring centraal staat. Dit bestaat uit twee onderdelen: Door de ogen van een Ander en Lezingen over de grote godsdiensten (Jodendom, Christendom, Islam en Boeddhisme). Hieronder leest u meer over de inhoud van de verschillende onderdelen.


Door de ogen van een ander

 

”Door de ogen van een ander” is een reeks bijeenkomsten waarin de leefwereld van een bepaalde groep of persoon in de aandacht staat. Centraal in deze reeks staat het bespreekbaar maken van maatschappelijke en ethische kwesties.

 

Op donderdag 12 september gaat deze reeks van start met de filmvertoning van: ‘t is goed zo. Een documentairefilm van Jesse van Venrooij die de laatste fase van het leven van Eelco, na een zelfgekozen levenseinde, in beeld brengt. Na afloop van de filmvertoning gaan we in gesprek samen met Jesse van Venrooij en Kees van Gelder (uitvoerend arts).

 Op 30 januari 2020 vindt de tweede bijeenkomst van dit programma plaats. Dit keer vertelt een jonge gedetineerde vrouw over de manier waarop zij werkt aan terugkeer in de samenleving. Zij wordt vergezeld door haar begeleidster die vanuit de P.I. Nieuwesluis verteld over de aanpak die gekozen wordt om mensen een nieuwe start in de samenleving te bieden.

In april kiezen we een andere aanpak. Daar staat het verhaal van Petra Smit, directeur van de basisschool de Regenboog in Tilburg-Noord, centraal. Zij vertelt over de manier waarop haar school omgaat met armoedeproblematiek onder kinderen. Een datum voor deze avond volgt snel.

Lezingen Godsdiensten

 

Anders dan de meeste informatieve lezingen over godsdiensten, staan in deze reeks verhalen uit Jodendom, Christendom, Islam en Boeddhisme centraal. Over wie gaat het? Wat dreef de mensen die de teksten schreven? Welke rol speelt God in de verhalen? Misschien is wel de belangrijkste vraag wat deze verhalen ons, mensen in het derde millennium, kunnen vertellen.

29 oktober 2019: Verhalen uit het boeddhisme, door: SGI Nederland.

9 januari 2020: Verhalen uit het jodendom, door: Marlien Groeneveld (Liberaal Joodse Gemeente).

13 februari 2020: Verhalen uit het christendom, door: Thea van Blitterswijk (Directeur Ronde Tafelhuis en pastor Mariakerk).

12 maart 2020: Verhalen uit islam, door:  (Spreker volgt..).

16 maart 2020: Lezing door de Bisschop G. de Korte; Bisdom ‘S ‘s-Hertogenbosch. Thema: Belang voor samenwerking tussen de verschillende religies.

Voor alle avonden geldt:

Aanvang: 19:30 uur.

Afsluiting: 21:30 uur.

Entree: €5.00 (inclusief koffie of thee).

Aanmelden kan via:info@rondetafelhuis.nl

DatumProgrammaVerzorgd door: Tijden:
12-septDoor de Ogen van een Ander: 'T is goed zoJesse van Venrooij19:00-21:30 uur
29-oktLezing (verhalen uit..) BoeddhismeSGI Nederland 19:00-21:30 uur
9-janLezing (verhalen uit..) Jodendom Marlien Groeneveld19:00-21:30 uur
30-janDoor de Ogen van een Ander: Detentie en re-integratie. PI Nieuwegein19:00-21:30 uur
13-febLezing (verhalen uit..) Christendom Thea van Blitterswijk 19:00-21:30 uur
12-mrtLezing (verhalen uit..) Islam ...19:00-21:30 uur
16-mrtLezing Bisschop van Den Bosch. G, de Korte19:00-21:30 uur
21-mei Door de Ogen van een Ander: Verslaving...19:00-21:30 uur