Voedsel voor de Geest

Voedsel voor de Geest is een programmalijn waarin het delen van kennis en ervaring centraal staat. Dit bestaat uit drie onderdelen: Door de ogen van een Ander, Grenzeloze Ontmoetingen in Bijbelse Verhalen en Lezingen over de drie Abrahamistische godsdiensten (Jodendom, Christendom & Islam). Hieronder leest u meer over de inhoud van de verschillende onderdelen.


Door de ogen van een ander:

”Door de ogen van een ander” is een reeks bijeenkomsten waarin de leefwereld van een bepaalde groep of persoon in de aandacht staat. Centraal in deze reeks staat het bespreekbaar maken van maatschappelijke en ethische kwesties.

Op donderdag 12 september gaat deze reeks van start met de filmvertoning van: ‘t is goed zo. Een documentairefilm van Jesse van Venrooij die de laatste fase van het leven van Eelco, na een zelfgekozen levenseinde, in beeld brengt. Na afloop van de filmvertoning gaan we in gesprek samen met Jesse van Venrooij en Kees van Gelder (uitvoerend arts).

Aanvang: 19:00 uur.

Afsluiting: 22:00 uur.

Entree: €5.00 (inclusief koffie of thee).

Aanmelden kan via: 10jaar@rondetafelhuis.nl

 

‘T is goed zo.

‘Hoe zien de laatste momenten er uit van een man die er zelf voor kiest om uit het leven te stappen, via de voordeur; middels euthanasie omdat hij psychisch ondraaglijk en uitzichtloos lijdt en het leven moe is. Het was Eelco’s wens om zijn laatste fase in beeld te laten brengen maar ook om daarna te laten zien hoe het zijn nabestaanden vergaat. Zijn missie: psychisch lijden en de dood als uitzonderlijke oplossing meer bespreekbaar maken in de samenleving. Een grote maatschappelijke missie maar vooral een intieme film over vriendschap en het loslaten van de mensen die je liefhebt. In de film zien we een groot contrast tussen Eelco die in de media zijn mannetje staat, zelfverzekerd overkomt. Daar tegenover de meest kwetsbare relaties in zijn leven en het afscheid nemen van zijn familie en allerliefste vriendin.”

(van: https://cinecrowd.com/nl/eelco-kiest-voor-de-dood)

 

 

Grenzeloze Ontmoetingen in Bijbelse Verhalen:

Overal ter wereld, de hele geschiedenis door, gaan mensen met elkaar in gesprek en overschrijden zij bepaalde grenzen. Dit najaar gaan wij op zoek naar Bijbelse verhalen die ons vertellen van Ontmoetingen waarbij mensen grenzen overgaan. Denk aan Mozes, die zijn volk meenam naar het Beloofde land, aan Maria en Jozef, die met hun pasgeboren kind wegvluchten op zoek naar een nieuwe toekomst. Ruth en Naomi, Abraham en Lot. Mannen en vrouwen, soms letterlijk een grens over, soms grenzen overschrijdend in eigen opvattingen, gewoonten en traditie.

 

In de Vredesweek start een serie van 3 bijeenkomsten rondom het thema ‘Grenzeloze ontmoetingen in Bijbels perspectief’. De serie wordt ingeleid door Thea van Blitterswijk, pastor en verbonden aan het Ronde Tafelhuis. De serie vindt plaats op 26 september, 17 oktober en 7 november.

De kosten bedragen € 5, per avond (inclusief koffie of thee).
Inschrijven kan via het parochiesecretariaat of Ronde Tafelhuis:
info@rondetafelhuis.nl of info@parochiehq

 

Lezingen Abrahamistische Godsdiensten

Anders dan de meeste informatieve lezingen over godsdiensten, staan in deze reeks verhalen uit Jodendom, Christendom en Islam centraal. Welke rol spelen deze in de religie? Over wie gaat het? Wat dreef de mensen die de teksten schreven? Welke rol speelt God in de verhalen? Misschien is wel de belangrijkste vraag wat deze verhalen ons, mensen in het derde millenium, kunnen vertellen.

 

9 januari 2020: Verhalen uit het jodendom, door: Marlien Groeneveld (Liberaal Joodse Gemeente).

13 februari 2020: Verhalen uit het christendom, door: (Spreker volgt..).

12 maart 2020: Verhalen uit islam, door:  (Spreker volgt..).

 

Aanvang: 13:30 uur.

Afsluiting: 16:00 uur.

Entree: €5.00 (inclusief koffie of thee).

Aanmelden kan via: 10jaar@rondetafelhuis.nl

 

 

DatumProgrammaVerzorgd door: Tijden:
12-septDoor de Ogen van een Ander: 'T is goed zoJesse van Venrooij19:00-22:00 uur
26-septGrenzeloze Ontmoetingen Deel 1Thea van Blitterswijk19:00-21:30 uur
17-oktGrenzeloze Ontmoetingen Deel 2Thea van Blitterswijk19:00-21:30 uur
7-novGrenzeloze Ontmoetingen Deel 3Thea van Blitterswijk19:00-21:30 uur
9-janLezing (verhalen uit..) Jodendom Marlien Groeneveld13:30-16:00 uur.
30-janDoor de Ogen van een Ander: Ex-gedetineerde...19:00-22:00 uur
13-febLezing (verhalen uit..) Christendom ...13:30-16:00 uur.
12-mrtLezing (verhalen uit..) Islam ...13:30-16:00 uur.
21-mei Door de Ogen van een Ander: Verslaving...19:00-22:00 uur