De wereld houdt na 15 september 2021 nog altijd de adem in als het gaat om Afghanistan. Na 20 jaren vertrokken westerse troepen uit het land. Het land siddert nog na en de reacties zijn heel verschillend. Er waren nauwelijks aanslagen geweest de afgelopen maanden, maar de angst is nog erg groot, vooral ook onder vrouwen en kritische burgers. De nieuwe machthebbers zijn nog niet erkend en dat betekent dat er nauwelijks afspraken te maken zijn over mensenrechten en opbouw van de economie. Een economie die volledig is ingestort, hongersnood treft nu al vele gezinnen.

 

In Tilburg zijn twee Afghaanse verenigingen te vinden: De Afghaanse Vereniging Tilburg en de stichting Afghaanse vrouwen Tilburg. Beide organisaties zijn gevestigd in het Ronde Tafelhuis. Zij hebben de handen in een geslagen, en in samenwerking met het Ronde Tafelhuis, De Bibliotheek Wagnerplein de Norbertijnenparochie Heikant en leden van de familie Alizadah (bekend van restaurant Sarban) starten zij in december 2021 de actie; Afghaanse Vrouwen in beeld.

 

De eerste stap is nu om de grootste nood te lenigen en daarvoor geld in te zamelen. De hongersnood is zó groot, dat mensen wanhopige keuzes maken. Maar er blijkt ook veel mogelijk. Voor €100, kunnen 14 gezinnen een voedselpakket krijgen waarmee zij maanden vooruit kunnen. Kleine leveranciers en medewerkers in ziekenhuizen in Afghanistan werken hieraan mee. Via contacten en netwerken van de Tilburgse Afghanen komen giften gegarandeerd goed terecht. Wij willen ten minste 80 families in Sare-pol en omgeving, Herat en Kabul met voedingsmiddelen helpen. Dit willen wij op regelmatige basis doen. Deze families zijn uit hun huizen gedreven door dat taliban hun huizen en grond van hen hebben afgepakt.

 

De volgende stap wordt gezet in de eerste maanden van 2022. Dan gaat Tilburg zich inzetten voor ondersteuning van kleine vrouwenprojecten opdat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Vrouwen die niet meer kunnen werken in gezondheidszorg, bedrijven, onderwijs.

 

Vrouwen die door het huidige regime nauwelijks erkend worden. Om de vrouwen op weg te helpen, willen wij in overeenstemming ons project ‘Afghaanse vrouwen in beeld’, een naai project opzetten in de vorm van een naaiatelier. In deze ateliers zullen ongeveer 20 of meer vrouwen aan het project mee doen. Zij zullen opgeleid worden door 2 docenten. Om dit project uit te voeren hebben wij ten minste 10 naaimachines nodig, stoffen om te naaien en andere benodigdheden.

 

Dankzij ondersteuning door de gemeente Tilburg, via de subsidieregeling Mondiale bewustwording, zullen activiteiten worden ondernomen om het verhaal van Afghanistan, in alle veelzijdigheid, te vertellen. Een comité van aanbeveling wordt op korte termijn gepresenteerd.Voor meer informatie: info@rondetafelhuis.nl

 

Uw bijdrage kunt u overmaken op:

NL16INGB0002984616 t.n.v. het Ronde Tafelhuis o.v.v van Afghanistan.

Eventform

  • Alleen nodig als u met meerderen komt.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.